Uusin kaltio

KALTIO 3/2014   Sisällysluettelo >

Päätoimittaja on kesän saapuessa aina yhtä häkeltynyt. Yhtä häkeltynyt kuin kaikkina muinakin vuodenaikoina. Tällä kertaa hän viehättyy arkkitehdeistä ja omasta kaipuustaan toisenlaisiin tilanteisiin.
Kaltio tekee kannessaan syrjähypyn taiteilijasta kohteeseen. Nallikarin rantaravintola Oulussa on yksi harvoista 1970-luvun rakennuksista, jotka on viitsitty remontoida alkuperäistä kuosia kunnioittaen.
Syrjä-Suomen – esimerkiksi Oulun – joukkoliikenteen luokattomuutta on helppo kritisoida. Mutta yhdysvaltalainen joukkoliikenne se vasta epäkelpoa onkin! Matti Jutila joutui ostamaan auton.
Kaltion 70-vuotisjuhlan lähestyessä myös sarjakuvataiteilija Ranta tarttuu lehden historiaan. Ja historia alkaa tietenkin lehden perustaneen Atte Kalajoen nuoruusvuosista.
Ossi Koskelainen jatkaa kolumnissaan oululaisuuden tutkimista. Millainen on naapurissa asuva perhe?
Pekka ja Teija Isorättyä ovat Aineen taidemuseon tämän kesän jazztaiteilijat, joiden näyttely avataan Kalottjazz & blues -festivaalilla 26.6.2014. Paavo J. Heinonen kävi Torniossa haastattelemassa taiteilijaparia.
Kaupunkiviljely saapuu myös pohjoiseen. Dodo ry herättelee ihmisiä oman elinympäristönsä aktiivisiksi tekijöiksi. Minna Kemppainen haastatteli Oulun puuhaihmisiä.
Kaltion Rovaniemen kirjeenvaihtaja Pasi Pikkupeura matkusti viime kesänä apurahan turvin päälaen Lapin kautta Norjan kalottiin. Matkapäiväkirjasta voi lukija napsia vinkkejä omaan kesäretkeilyynsä.
Karelianismin suomalaiseen arkkitehtuuriin tuonut Viktor J. Sucksdorff suunnitteli Oulun lääninarkkitehtina muun muassa Oulujoen kirkon. Vähemmän tunnettua on, että Karjalan lisäksi Sucksdorff dokumentoi myös Kainuun aluetta.


Bookmark and Share

AJANKOHTAISTA    Arkisto >

Kaltion toimittaja Minna Kemppainen viettää kesäänsä Hyrynsalmen Mustarindassa, päätoimittaja Paavo J. Heinonen viikonloput eri festivaaleilla ja viikot Oulussa töiden parissa. Toimitus kertoo kuulumisiaan epäsäännöllisen säännöllisesti kesäpäiväkirjassa.
Kaltion tilaushinnat nousevat parilla eurolla vuonna 2014. Uuden tilauksen tai vanhan uusimisen voi tehdä vanhoilla hinnoilla 2013 jouluun mennessä.

Jäsenten etuna Kaltiot kotiin kannettuna edullista 35 euron vuosimaksua vastaan.

Kaltion pitkäaikainen toimittaja, MA Paavo J. Heinonen aloittaa lehden päätoimittajana elokuussa 2010.
Kiitos ja kumarrus uudistuksessa mukana olleille! Uutuutena Verkko-Kaltio alkaa julkaista verkkoartikkeleita sekä laajempia versioita painetussa lehdessä ilmestyneistä jutuista.