Uusin kaltio
Bookmark and Share

KALTIO 6/2015 | Sisällysluettelo >

Tarvitaan vallankumous. Tähän tulokseen päätyy myös päätoimittaja lukiessaan Naomi Kleinin viimeisintä teosta This Changes Everything, joka käsittelee ilmastonmuutoksen hidastamisen ja vapaan markkinatalouden välistä suhdetta.
Kansitaiteilijaesittely on tällä kertaa näyttelykritiikki. Kirsti Muinosen näyttely Mesipaikat, josta olemme kanteen valinneet teoksen "Mesipaikka II", on esillä Oulun taidemuseossa 3.1.2016 saakka. Soile Seppä arvioi.
"Kaltion 120-vuotisjuhlan suunnittelukokoukseen saapuu vain yksi henkilö." Näin harmaissa tunnelmissa alkaa lehtemme sarjakuvataiteilija Ville Rannan historiasarjan päättävä katsaus vuoteen 2065. Vaan kuinkas sitten kävikään?
Eestin kirjeenvaihtajamme Ville Hytönen kulkee tällä kertaa Rakverestä Mustveen kaupunkiin ja Peipsin sipulitielle. "Sipuleita niin kirkkojen kupoleissa kuin pelloissakin."
Viime numerossa Perun-tarinoidensa kertomisen aloittanut Sofia Perhomaa jatkaa raportointia. Naisen asema on kaikkialla erilainen.
Vuoden viimeisessä numerossa kirjoitussarjassa ovat vuorossa nykyisen päätoimittajan edeltäjät Sanna Karkulehto ja Johanna Ylipulli, jotka kertovan tieteellisen tutkimuksen vastaanotosta tämän hetken Suomessa. Karmeata.
Vaara-kollektiivin ohjaaja Veikko Leinoselle tämän vuoden Kajaanin kulttuuripalkinnon poikinutta Suurta työttömyysmusikaalia esitetään Kajaanissa ainakin 19.12.2015 saakka (esityskalenteri löytyy täältä >>), Kaltiolle sen kävi ensi-illassa 14.11. katsomassa kolumnistimme Nuusa Parkkinen.
Milla Ollikaisen Pirunkuru päättää kirjailijan Ylläs-trilogian. Kaltioon kirjan arvioinneelle Marjo Jääskälle se jätti "vähän ristiriitaisen olon". Lue arvostelu, mikäli haluat tietää, miksi.
Ruotsalaisen Lars Petterssonin dekkari Verijäljet lumessa on Salla Korpelan suomentama ja Minervan julkaisema. Risto Kormilainen lukee siinä "vahvan ajankuvan vanhan poroelinkeinon ja kaivosteollisuuden törmäyskurssista".
Toimittajataustaisen Paula Hawkinsin esikoisteos Nainen junassa on ilmestynyt Suomeksi Oona Timosen suomentamana ja Otavan julkaisemana. "Pitää otteessaa", arvioi Risto Kormilainen.
Rovaniemen Seudun Vapaaehtoistyön Keskus Neuvokas tuli tänä vuonna 20 vuoden ikään, ja sen perustaja Anneli Laine on julkaissut 20-vuotisen toiminnan historiikin. Kaltiolle kirjan arvioi Soile Seppä.


AJANKOHTAISTA    Arkisto >

Kaltion tilaushinnat nousevat muutamalla eurolla vuonna 2016. Uuden tilauksen tai vanhan uusimisen voi tehdä vanhoilla hinnoilla 2015 jouluun mennessä.
Kaltion 70-vuotisjuhlaseminaari järjestetään keskiviikkona 11.11.2015 kello 9–15 Oulun kaupunginkirjaston pääkirjaston Pakkalan salissa (Kaarlenväylä 3, Oulu). Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Lue ohjelma uutisesta.

Jäsenten etuna Kaltiot kotiin kannettuna edullista 35 euron vuosimaksua vastaan.

Kaltion pitkäaikainen toimittaja, MA Paavo J. Heinonen aloittaa lehden päätoimittajana elokuussa 2010.
Kiitos ja kumarrus uudistuksessa mukana olleille! Uutuutena Verkko-Kaltio alkaa julkaista verkkoartikkeleita sekä laajempia versioita painetussa lehdessä ilmestyneistä jutuista.