Uusin kaltio
Bookmark and Share

KALTIO 1/2015   Sisällysluettelo >

Vuoden ensimmäinen pääkirjoitus on otsikoitu nokkelasti "Vuoden ensimmäinen pääkirjoitus". Päätoimittaja kertoo siinä lehdenteon ongelmista sekä muistelee sitä vuosikymmentä, jonka on jo tavalla jos toisella lehden parissa viettänyt.
Kaltion 70-vuotisjuhlavuosikerran ensimmäisenä kansitaiteilijana esiintyy oululaislähtöinen muusikko sekä kuva- ja esitystaiteilija Jyrki Riekki, jonka teos "In His Lonely Wooden Tower / Crucifixion" saattaa herättää mielipiteitä.
Sarjakuvataiteilijan kuvasarjallinen Kaltio-historiikki etenee tällä kertaa jo 1990-luvun loppupuolelle. Uusi päätoimittaja olisi taas löydettävä, ja hänellä olisi hyvä olla tietynlaisia ominaisuuksia. Kuinka lehden käykään?
Amerikan–kirjeenvaihtajan Matti Jutilan tilalle värvättynä raportoijana Kaltio voi ylpeänä esitellä uuden Eestin-kirjeenvaihtajansa, kirjailijan ja kustantajan Ville Hytösen. Tallinnaan muuttaneen Savukeitaan kirjallisen johtajan ensimmäisen raportin aihe on venäläiskaupunginosa Kopli.
Läänintaiteilijalta-palstalla jatkavat vuonna 2015 vuorolehdin Heikki Raudaskoski Lapista ja Mihkel Koldits Oulusta. Ensimmäisenä on vuorossa Raudaskoski, joka tarttuu kolumnissaan hallintoon.
70-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Kaltio julkaisee kirjoitussarjan Kaltio, muisti ja sananvapaus, johon pyydetään kirjoittajiksi lehden entisiä päätoimittajia. Ensimmäisenä on vuorossa vuosina 1998–2006 Kaltiota luotsannut Jussi Vilkuna.
Saksa-Suomi im Bunde on jo kuudes historiaselvittely Heikki Paakkasen sarjakuvahahmojen, Sissin ja Siviilipalvelushenkilön välillä. Zum Teufelin (2014) julkaisemaa aseveljeysselvityssarjakuvaa arvioi Reijo Valta.
Venäläisoligarkki Mihail Hodorkovski on suorittanut jo pitkään vankilatuomiotaan Venäjällä. Jukka Mallisen suomennos hänen kirjastaan Uusia muistelmia kuolleesta talosta (Sammakko 2014) on Matti A. Kemin kritiikin kohteena.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on aloittanut kirjastolain uudistamisprosessin. Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2017. Kaltio aloittaa keskustelun kirjastolaitoksen tehtävästä Pertti Julkusen pitkällä, kriittisellä esseellä.


AJANKOHTAISTA    Arkisto >

Kaltion toimittaja Minna Kemppainen viettää kesäänsä Hyrynsalmen Mustarindassa, päätoimittaja Paavo J. Heinonen viikonloput eri festivaaleilla ja viikot Oulussa töiden parissa. Toimitus kertoo kuulumisiaan epäsäännöllisen säännöllisesti kesäpäiväkirjassa.
Kaltion tilaushinnat nousevat parilla eurolla vuonna 2014. Uuden tilauksen tai vanhan uusimisen voi tehdä vanhoilla hinnoilla 2013 jouluun mennessä.

Jäsenten etuna Kaltiot kotiin kannettuna edullista 35 euron vuosimaksua vastaan.

Kaltion pitkäaikainen toimittaja, MA Paavo J. Heinonen aloittaa lehden päätoimittajana elokuussa 2010.
Kiitos ja kumarrus uudistuksessa mukana olleille! Uutuutena Verkko-Kaltio alkaa julkaista verkkoartikkeleita sekä laajempia versioita painetussa lehdessä ilmestyneistä jutuista.