Uusin kaltio

KALTIO 5/2014   Sisällysluettelo >

Lokakuun alku on päätoimittajalle usein vaikea aika, eikä tämä vuosi tehnyt juuri poikkeusta. Vaellusvietti ja vuosittainen ikääntyminen ajavat ajatukset väärille urille. Positiivisuus on kuitenkin säilytettävä.
Kansitaiteilija lihanumerossa on oululainen Jouni Kesti, jonka "Luurambo" hyppäsi iloisesti päätoimittajan silmille.
Seksin kuvaus johti potkuihin – katso kuvat! Tällaisen otsikon olisi saattanut 1970-luvulla lukea Oulussa ilmestyneestä Iltaset-lehdestä, mikäli journalismi olisi silloin ollut yhtä huonoa kuin nykyään. Ville Rannan Kaltio-historiikki nyt 1970-luvussa.
Ossi Koskelainen vie meidät kolumnisarjassaan oululaiselle lihakierrokselle. Mihin kannattaa mennä, jos haluaa nähdä lihaa? Missä kasvissyöjäkin tilaa ruoakseen liha-annoksen? Kaosmosis paljastaa.
Taiteen edistämiskeskuksen Lapin aluetoimipisteen populaarimusiikin läänintaiteilija Hannu Raudaskoski on tällä kertaa kolumnissaan lihan äärellä. Lihan ja lian. Ja niiden polaarisena määrittäjänä hengen.
Talvi saapuu, ja puulla pirttinsä lämmittävä ihminen on halkohommissa viimeistään nyt. Hannu Rinne on kirjoittanut kirjan, joka kertoo tästä tärkeästä aktiviteetista kaiken. Risto Kormilainen arvostelee Klapimestarin käsikirjan.
Sodankylän elokuvafestivaali eli Midnight Sun Film Festival on täyttänyt Sodankylän kadut ja ravintolat elokuvan ystävistä viikkoa ennen juhannusta jo vuodesta 1986 lähtien. Myös viime kesänä Kaltion delegaatio oli läsnä.
Pentti Stranius luki Rosa Liksomin novellikokoelman Väliaikainen ja kirjoitti siitä Kaltioon arvostelun. Painetussa lehdessä on luettavissa myös Liksomin valokuvateoksen Burka arvostelu, saman Straniuksen kirjoittamana.
Janne Kuustien ohjaama Poika Mancini on ensimmäinen Oulun kaupunginteatterin suurelle näyttämölle dramatisoitu Kauko Röyhkän teos. Anni Hyypiö katsoi musiikkinäytelmän sen ensi-illassa 13.9.2014.
Tekstin ei tarvitse rajoittua sisälukutaitoon ja hiljaisen älylliseen vastaanottoon. Runo voi herättää koko kehon aistimusmaailman, kuten Kari Alatalo kirjoittaa.
Ohjaaja Juha Hurmeen luotsaama Samuli Paulaharju -projekti esittää teoksensa Lapin kairassa, pakollisen patikkavaelluksen takana. Satu Koho käveli elokuussa kaksi päivää nähdäkseen teatteriesityksen.


Bookmark and Share

AJANKOHTAISTA    Arkisto >

Kaltion toimittaja Minna Kemppainen viettää kesäänsä Hyrynsalmen Mustarindassa, päätoimittaja Paavo J. Heinonen viikonloput eri festivaaleilla ja viikot Oulussa töiden parissa. Toimitus kertoo kuulumisiaan epäsäännöllisen säännöllisesti kesäpäiväkirjassa.
Kaltion tilaushinnat nousevat parilla eurolla vuonna 2014. Uuden tilauksen tai vanhan uusimisen voi tehdä vanhoilla hinnoilla 2013 jouluun mennessä.

Jäsenten etuna Kaltiot kotiin kannettuna edullista 35 euron vuosimaksua vastaan.

Kaltion pitkäaikainen toimittaja, MA Paavo J. Heinonen aloittaa lehden päätoimittajana elokuussa 2010.
Kiitos ja kumarrus uudistuksessa mukana olleille! Uutuutena Verkko-Kaltio alkaa julkaista verkkoartikkeleita sekä laajempia versioita painetussa lehdessä ilmestyneistä jutuista.