Uusin kaltio

KALTIO 4/2014   Sisällysluettelo >

Myös lehden päätoimittaja taantuu muistoihinsa. Kuinka hän kohtasi Kaltion? Tapasiko koskaan lehden perustajaa? Kuka oululaisista runoilijoista on päätoimittajan sydäntä lähinnä? Nämä ja joitakin muita asioita paljastetaan pääkirjoituksessa.
Kuka muu muka kuin Atte Kalajoen tytär Meri Tuuli Calamnius olisi Atte-numeron kansitaiteilija? Ei tietenkään kukaan.
Sarjakuvataiteilija Ranta etenee historiaa jo 1960-luvulle, jolloin maailmalla kuohui: Vietnam, Pariisi, Praha, mustat pantterit... mutta mitä Oulussa tuolloin tapahtui? Katso ja ihmety.
Kaltion kolumnisti Ossi Koskelainen kuuli Atte Kalajoesta jo nuorena. Ja kenekäs muun kuin Markus H. Korhosen juhlaillallispuheissa. Mutta mitä Ossi muistaa siitä nyt, ja miten?
Kesäisin on ihan liikaa tapahtumia, ja tapahtumissa ihan liikaa ohjelmaa. Lisäksi maaseudun kylät ja kauppalat on pilattu rumalla rakentamisella. Näin kirjoittaa Petteri Peräpohjalainen (eli pakinoitsija Atte Kalajoki) jo vuonna 1952.
Atte Kalajoen syntymästä tuli 24.7.2014 kuluneeksi täysi vuosisata. Kulttuuritoimituksen päällikkö emerita Kaisu Mikkola muistelee Kalajokea ja tämän merkitystä. Painetussa lehdessä myös Kari Sallamaan essee Atesta.
Kuoromusiikin läänintaiteilija (Taiteen edistämiskeskuksen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste, Oulu) Mihkel Koldits tietää, mitä haluaa: lisää hymyjä suomalaisten kasvoille.
A poet in exile from Burma, Ye Yint has been living in Finland almost three years now. Still, he is yet to find his way into Finnish poetry circles. Recently relocated from Oulu to Vantaa, Ye Yint is hoping for good translators to come his way.
Kemiin on noussut kaupunkitaiteellisen näyttelyn myötä reiluksi kuukaudeksi myös "Paikkasidonnaisen taiteen tutkimuskeskus" (Valtakatu 25). Mutta mistä me puhumme puhuessamme paikkasidonnaisuudesta? Jyrki Siukonen pohtii.
Pirjo Yli-Maunulan ja työryhmän vuoden 2014 suurteos Varjakkaa esitettiin vain viikon ajan Oulun juhlaviikoilla 6.–12.8. Onnellinen se, joka pääsi osalliseksi tästä matkasta! Essi Kummu kertokoon, miksi.
Ilkka Mikkonen luki Robert Meriruohon toisen runokokoelman Ajatuksia ennen auringonnousua (Sammakko 2014), ja toteaa sen kehittyvän sisällöltään esikoisesta. Lue, miten.


Bookmark and Share

AJANKOHTAISTA    Arkisto >

Kaltion toimittaja Minna Kemppainen viettää kesäänsä Hyrynsalmen Mustarindassa, päätoimittaja Paavo J. Heinonen viikonloput eri festivaaleilla ja viikot Oulussa töiden parissa. Toimitus kertoo kuulumisiaan epäsäännöllisen säännöllisesti kesäpäiväkirjassa.
Kaltion tilaushinnat nousevat parilla eurolla vuonna 2014. Uuden tilauksen tai vanhan uusimisen voi tehdä vanhoilla hinnoilla 2013 jouluun mennessä.

Jäsenten etuna Kaltiot kotiin kannettuna edullista 35 euron vuosimaksua vastaan.

Kaltion pitkäaikainen toimittaja, MA Paavo J. Heinonen aloittaa lehden päätoimittajana elokuussa 2010.
Kiitos ja kumarrus uudistuksessa mukana olleille! Uutuutena Verkko-Kaltio alkaa julkaista verkkoartikkeleita sekä laajempia versioita painetussa lehdessä ilmestyneistä jutuista.