Uusin kaltio
Bookmark and Share

KALTIO 2/2016 | Sisällysluettelo >

Mikä on normaalia, mikä poikkeavaa? Milloin yhteiskunnan jäsen eroaa normista niin paljon, että hänet nimetään hulluksi tai mielisairaaksi, jopa eristetään muista jäsenistä? Näistä pohdinnoista pääkirjoituksen pähkäily tällä kertaa lähti liikkeelle.
Numeron 2/2016 kansiteos on Hanna Kannon öljymaalaus "Jean d'Arc", joka on osana erilaisia hiihtäjiä kuvaavaa sarjaa Oulun taidemuseon näyttelyssä 29.5. saakka. Kanto jatkaa Lapin-kuvauksessaan 1700-luvun tutkimusmatkailijoitten perinnettä.
Varoituksen sana on paikallaan: tässä Kaltion sarjakuvassa hakataan maahanmuuttajia. Julkaisuvastuu on päätoimittajalla, mutta vastaanottamisen vastuu jokaisella lukijalla omassa sydämessään.
Viron kirjeenvaihtajamme, runoilija ja kustantaja Ville Hytönen tarkkailee tällä kertaa elämää lentokentällä. Lennart Meren lentoasema on viihtyisä mutta häkellyttävän homogeeninen.
Perusta Kaltiolle sarjakuvan keinoin raportoiva Sofia Perhomaa esittelee "Slummien Sohvin" neljännessä osassa kollegansa Slummien Saran. Työjakso lähenee loppuaan, viides osa seuraavassa numerossa on srjan viimeinen.
Kaltion 2/2016 verkkoartikkelissa Kari Sallamaa jatkaa hulluus-teemaa tarkastelemalla erityisesti vuonna 1911 psykiatri Eugen Bleulerin luomaa skitsofrenia-luokittelua ja sen historiallista suhdetta 1900-luvun kapitalistiseen yhteiskuntajärjestelmään.
Jo pari vuotta sitten ilmestyi Kaltiollekin kolumnoineen Petri Vartiaisen esikoisteos Isäasentoja, omaelämänkerrallinen teos isäksi tulemisen keveydestä ja taakasta. Jussi Moilanen arvostelee kirjan, nyt.
Venäläisen avantgarden näyttely vuonna 2009 Turussa Wäinö Aaltosen museossa kohahdutti Suomen taidekenttää. Jyrki Siukonen on kirjoittanut väärennösskandaalista ja venäläisestä avantgardesta kirjan, jonka Kaltiossa kritisoi Reijo Valta.
John Williamsin romaani Stoner (suom. Ilkka Rekiaro, Bazar 2015) on saanut hyvän vastaanoton mediassa. Kaltiolle kirjan arvioi Juha Vähäkangas.
Kaltion pitkäaikainen toimittaja ja toimituskunnan jäsen Katariina Parhi tekee parhaillaan väitöstutkimusta psykopatian historiasta Suomessa. Mitä psykopatia on tarkoittanut esimerkiksi Oulun piirimielisairaalassa? Lue artikkeli ja tiedä.
Etenkin henkirikoksista tuttu termi on "mielentilatutkimus", jonka tuloksena kuulemme ajoittain syytetyn todetun syyntakeettomaksi. Mutta mitä se tarkemmin ottaen tarkoittaa? Mielentilatutkimuksia tekevä lääkäri Mika Rautanen valottaa asiaa Kaltion artikkelissaan.


AJANKOHTAISTA    Arkisto >

Kaltion tilaushinnat nousevat muutamalla eurolla vuonna 2016. Uuden tilauksen tai vanhan uusimisen voi tehdä vanhoilla hinnoilla 2015 jouluun mennessä.
Kaltion 70-vuotisjuhlaseminaari järjestetään keskiviikkona 11.11.2015 kello 9–15 Oulun kaupunginkirjaston pääkirjaston Pakkalan salissa (Kaarlenväylä 3, Oulu). Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Lue ohjelma uutisesta.

Jäsenten etuna Kaltiot kotiin kannettuna edullista 35 euron vuosimaksua vastaan.

Kaltion pitkäaikainen toimittaja, MA Paavo J. Heinonen aloittaa lehden päätoimittajana elokuussa 2010.
Kiitos ja kumarrus uudistuksessa mukana olleille! Uutuutena Verkko-Kaltio alkaa julkaista verkkoartikkeleita sekä laajempia versioita painetussa lehdessä ilmestyneistä jutuista.