Uusin kaltio
Bookmark and Share

KALTIO 3/2015   Sisällysluettelo >

Järkälemäisen tietoteoksen suomalaisista kulttuurilehdistä kirjoittanut Jarkko S. Tuusvuori pohti Kaltion 60-vuotisnumerossa 2/2005 pohjoista kulttuurilehteä. 70-vuotisjuhlien kunniaksi julkaisemme tuon jutun nyt verkkolehdessä.
Juha Ridanpää kirjoitti artikkelin Kaltion historiasta lehden 60-vuotisnumeroon keväällä 2005. Julkaisemme sen nyt ensimmäistä kertaa verkossa.
On aika syntyä ja aika kuolla. Huhtikuun lopulla päätoimittajan päätä sekoittivat Kaltion 70-vuotisjuhlien tuottama ilo sekä tutun taiteilijan menehtymisen tuottama suru. Ja niin hän päätyi muistelemaan aikansa alkua.
Oululaistunut tilkkutaiteilija Vuokko Isaksson on taiteenlajin pitkäaikaisin uranuurtaja Suomessa. Tänä vuonna hän juhlistaa 50-vuotista taiteilijuuttaan.
Sarjakuvataiteilija Ville Ranta taitaa olla historiatulkinnassaan päässyt tällä erää viimeiseen osaan. 2000-luvulla Kaltio on kulkenut eteenpäin ilmeisen jumalallisen johdatuksen viitoittamana.
Kirjailija-kustantaja, Kaltion Tallinnan-kirjeenvaihtaja Ville Hytönen raportoi Haapsalusta. Miellyttäviä krouveja löytyy myös Viron pienemmistä kaupungeista, mutta mistä tiedosta Hytönen oli valmis maksamaan paikallisoppaalle?
Läänintaiteilijalta-kolumni tulee kesäkuussa Lapin populaarimusiikin läänintaiteilija Hannu Raudaskosken kynästä. Tai siis tarkemmin tietokoneen näppäimistöltä, kun nykyaikaa eletään.
70-vuotisjuhlavuoden kirjoitussarjaan pyydetään tekstejä Kaltion aiemmilta päätoimittajilta. Tällä kertaa lehdentekoajoistaan kertoo lehteä vuosina 1973–1983 luotsannut Martti Asunmaa.
Kaltiossa 1/2015 alkanut kirjastokeskustelu jatkuu. Uudistuksille kriittisen Pertti Julkusen pitkän esseen ja numerossa 2/2015 siihen Kari Blomsterin kirjastonhoitajan näkökulmasta kirjoittaman vastineen jälkeen vuorossa on kirjailija ja toimittaja Liisa Enwald.
Rappiokirjailija Elias Kalmiston toinen romaani julkaistaan kesän lopulla, mikä Oulussa tarkoittanee alkusyksyä. Kalmistoa eli Risto Nymania haastatteli uuden kirjan tiimoilta Ilkka Mikkonen.


AJANKOHTAISTA    Arkisto >

Kaltion tilaushinnat nousevat parilla eurolla vuonna 2014. Uuden tilauksen tai vanhan uusimisen voi tehdä vanhoilla hinnoilla 2013 jouluun mennessä.

Jäsenten etuna Kaltiot kotiin kannettuna edullista 35 euron vuosimaksua vastaan.

Kaltion pitkäaikainen toimittaja, MA Paavo J. Heinonen aloittaa lehden päätoimittajana elokuussa 2010.
Kiitos ja kumarrus uudistuksessa mukana olleille! Uutuutena Verkko-Kaltio alkaa julkaista verkkoartikkeleita sekä laajempia versioita painetussa lehdessä ilmestyneistä jutuista.