Uusin kaltio

KALTIO 2/2014   Sisällysluettelo >

On kevät, ja päätoimittaja todella näki unta suudelmista juuri ennen heräämistä pääkirjoituksen tekoon. Kevätpurkausten lisäksi häntä mietityttää tällä kertaa maailman rakentuminen sekä ihmisen ymmärrys siitä.
Kaltion kansitaitelija on tällä kertaa rovaniemeläinen Tuuli Mukka. Kansiteos "Saint" sekä sen sisar "Queen" kertovat katsojalle paljon sanattomasta viestinnästä kaikessa hiljaisuudessaan.
Kaltion Amerikan-kirjeenvaihtaja Matti Jutila perheineen on joutunut komennuksensa aikana myös sairaanhoitojärjestelmän asiakkaaksi. Mitä tapahtui, ja miten systeemi vastasi? Lue kirje.
On Jumala-numeron aika, ja sarjakuvataiteilija sai haastateltavakseen Rooman ensimmäisen kristityn keisarin Konstantinus Suuren (hallitsi vuosina 306–337). Mitä sanottavaa Konstantinuksella oli kirkon ja valtion suhteesta? Yksinoikeudella Kaltiossa.
Alastomuus jaksaa puhuttaa. Myös Kaltiossa. Eleonoora Riihinen tarttui vielä kerran pohjoisen Suomen talvisiin taidekohuihin. Jääkö tästä mitään käteen?
Ossi Koskelainen jatkaa oululaisuuden syvää ruotimista. "Vain Oulun ankeus voi synnyttää jotain näin globaalilla tasolla hermoja raastavaa uniikkiutta!" Lue, mikä hersyttää kolumnistin tällaiseen vuodatukseen.
Edellisen Kaltion pääkirjoituksen tiedoista poiketen myös Lapin läänintaiteilija vaihtui lehden kolumnistina. Tässä numerossa esiintyy siis ensimmäistä kertaa populaarimusiikin läänintaiteilija Hannu Raudaskoski.
Pirjo Honkasalon ohjaama Betoniyö kahmi merkittävimmät Jussi-patsaat vuoden 2014 gaalassa. Kadri Rood kirjoittaa, miksi elokuva on merkkiteos suomalaisessa elokuvataiteessa.
Antti Tuomaisen Synkkä niin kuin sydämeni "vangitsee mielenkiinnon alusta alkaen, juonenkuljetus villitsee mielikuvituksen ja herättää lukuiloa." Ainakin Juha Vähäkankaan mielestä, oman mielipiteen voi kukin luoda kirjan itse luettuaan.
"Faravidin maa on kunnianhimoinen yritys luoda meänkielisille oma myyttinen menneisyys", Reijo Valta toteaa Bengt Pohjasen teoksesta. Lue arvostelu kokonaisuudessaan klikkaamalla tästä.
"Estonian mahdollinen räjäyttäminen on kirjan parasta antia. On sääli, että Kuosma lopettaa rinnastukset tähän." Hannu Niklander arvostelee Tapio Kuosman teoksen Attentaatteja ja katastrofeja.
Kuinka monta Slavoj Žižekiä tarvitaan vaihtamaan sähkölamppu? Tähän kysymykseen ei välttämättä saa vastausta, vaikka lukisi Reijo Vallan kirjoituksen filosofian ja huumorin risteämäkohdista. Yhden tai useampia, olettaisin.
Jari Lehtinen lähetti Kaltion toimitukseen vastineen Ville Rannan Sarjakuva–Finlandia-palkintopuhelle. Julkaisemme nyt sekä vastineen että puheen. Seuraavat puheenvuorot voi toimittaa osoitteeseen toimitus (@) kaltio.fi.
Esko Männikkö on jo pitkään ollut yksi Suomen tunnetuimpia valokuvataiteilijoita. Kaltio lähetti hänen laajaan retrospektiiviseen näyttelyynsä Helsingin taidehalliin kuitenkin kirjallisuuskriitikon. Lue, mitä tapahtui.


Bookmark and Share

AJANKOHTAISTA    Arkisto >

Kaltion toimittaja Minna Kemppainen viettää kesäänsä Hyrynsalmen Mustarindassa, päätoimittaja Paavo J. Heinonen viikonloput eri festivaaleilla ja viikot Oulussa töiden parissa. Toimitus kertoo kuulumisiaan epäsäännöllisen säännöllisesti kesäpäiväkirjassa.
Kaltion tilaushinnat nousevat parilla eurolla vuonna 2014. Uuden tilauksen tai vanhan uusimisen voi tehdä vanhoilla hinnoilla 2013 jouluun mennessä.

Jäsenten etuna Kaltiot kotiin kannettuna edullista 35 euron vuosimaksua vastaan.

Kaltion pitkäaikainen toimittaja, MA Paavo J. Heinonen aloittaa lehden päätoimittajana elokuussa 2010.
Kiitos ja kumarrus uudistuksessa mukana olleille! Uutuutena Verkko-Kaltio alkaa julkaista verkkoartikkeleita sekä laajempia versioita painetussa lehdessä ilmestyneistä jutuista.