Kaltion uudistuneet sivut julkaistu osoitteessa Kaltio.fi

Lehtiarkisto > Kaltio 1/2015 > Kirjat: Suomi ja Saksa liitossa
Bookmark and Share

Suomi ja Saksa liitossa

 

Heikki Paakkanen: Saksa-Suomi im Bunde. Kommentointi Markku Jokisipilä. Zum Teufel 2014.

 

Reijo Valta

 

Taannoin Heikki Paakkasen Siviilipalvelushenkilö löysi museon vintiltä kranaatista tehdyn pöytälampun, joka paljastui talvisodan hengen piilopaikaksi. Talvisodan henki, Sissi, on sittemmin käynyt läpi yhtä Suomen historian solmukohtaa useassa sarjakuva-albumissa. Saksa-Suomi im Bunde on jo kuudes historiaselvittely Sissin ja Siviilipalvelushenkilön välillä.

 

Nimensä mukaisesti Saksa-Suomi im Bunde, Saksa ja Suomi liitossa, käsittelee maiden välistä aseveljeyttä jatkosodan aikana. Sissillä on jälleen uskomatonta kerrottavaa, josta sotahistoriat vaikenevat täysin. Jutuilla on todellisuustausta, vaikka ystävyyden, yhteistoiminnan ja keskinäisen avunannon aikakaudella nämä asiat julkisessa keskustelussa ja virallisessa historiankirjoituksessa mielellään sivuutettiin ja selitettiin parhain päin.

 

Albumissa kerronta kulkee kolmessa eri tasossa. Jako näkyy konkreettisesti sarjakuvan rakenteessa, kunkin sivun yläosa on omistettu Sissin muisteluille ja alaosa muistelutilanteelle. Siviilipalvelushenkilö tekee vastahuomautuksia lähes kaikkeen Sissin sanomaan. Näiden välissä kulkee ”historiallinen totuus”, aseveljeydestä väitelleen poliittisen historiantutkija Markku Jokisipilän asiallisen viileä ”ääninauha”. Historiantutkijana Jokisipilä ei ole kavahtanut esiintymistä tai esillä olemista populaareimmissakaan yhteyksissä. Jokisipilä oli esimerkiksi aikaisemmin aktiivinen blogikirjoittaja.

 

Jokisipilän kommentit toimivat albumissa kahdella tavalla. Toisaalta ne tuovat mieleen lastenkirjat, joissa kuvan ja kirjoitetun ristiriidalla pyritään huumorin luomiseen. Toisaalta kommentit vahvistavat sitä, että todellisuus on usein tarua ihmeellisempää. Esimerkiksi Heinrich Himmlerillä oli tosiaan erityiskiinnostus Suomea kohtaan. Salatieteiden harrastaja Himmler näki kalevalaisessa mytologiassa arjalaisuuden juuria ja tilasi SS-joukkojensa käyttöön muun muassa kanteleita. Suomalaisten joulutorttujen, zwastikastruudelien, nimeäminen muinaisiksi pakanallisiksi rituaaliöyläteiksi taitaa kuitenkin olla Paakkasen mielikuvitusta.

 

Paakkasen ilmeikäs viiva ilahduttaa läpi albumin. Menneisyydenhallinnassaan Paakkanen luo pari uutta teoriaa perinteisten ajopuu- ja koskiveneteorioiden rinnalle. Uppotukki- ja koskenlaskijateoriat selittävät Suomen selviämistä historian eri vaiheissa yhtä lailla.

Heikki Paakkanen: Saksa-Suomi im Bunde. Kommentointi Markku Jokisipilä. Zum Teufel 2014

 

Heikki Paakkanen: Saksa-Suomi im Bunde. Kommentointi Markku Jokisipilä. Zum Teufel 2014.