Etusivu Arkisto Toimitus Haku Tilaus Yhteistyössä Elintilaa!-kirjoituskilpailu In English
 
  Kulttuurijuna esittää vaatimuksen

Aikakauslehti
www-artikkelit

KULTTUURIJUNA ESITTÄÄ VAATIMUKSEN

Suomen ja Venäjän välistä pohjoista henkilöliikennettä on kehitettävä

Jussi Vilkuna, 18.6.03

Lauantaina 21. kesäkuuta 2003 Vienanmeren rannalta, Sorokasta (Belomorsk), liikkeelle lähtevässä kulttuurijunassa Suomeen saapuu sata venäläistä ja suomalaista taiteilijaa, kulttuuri- ja aluehallinnon edustajaa.
Kulttuurijuna kulkee Muurmannin radalta Kostamukseen kaksi vuotta sitten valmistunutta Kotskoma – Lietmajärvi –rataa pitkin. Rata on otettu jo rajoitettuun tavaraliikenteeseen, mutta sitä ei ole vielä avattu henkilöliikenteelle mm. puutteellisten kulunvalvontalaitteiden ja radan sähköistystöiden keskeneräisyyden takia.

Kesäkuun 22. päivänä tapahtuva rajanylitys on historiallinen. Koskaan aikaisemmin henkilöliikennejuna ei ole kulkenut Vienanmereltä Kostamuksen ja Vartiuksen kautta Ouluun. Rata Kostamuksesta Vartiuksen kautta Kontiomäkeen on rakennettu 70-luvun alussa Kostamuksen teräskombinaatin tuotteiden kuljetusta varten.
Kulttuurijunan äiti, Oulun taidetoimikunnan pääsihteeri Ulla Kuukasjärvi kertoo, että junan tavoitteena on kehittää rajat ylittävää yhteistyötä. Juna nostaa esille ajatuksen itä-länsi-suuntaisen henkilöliikenteen kehittämistarpeesta Suomen ja Venäjän välille pohjoisella alueella.

Kulttuurijuna esittää vaatimuksensa yhteistyön kehittämisestä rauhanomaisin keinoin, juna on raiteilla liikkuva festivaali. Junan suomalaiset ja venäläiset muusikot ja näyttelijät esiintyvät pysähdyspaikoissa. Kuvataiteilijat ja taidekäsityöläiset ovat koonneet yhteen junan näyttelyvaunuun pysyväisnäyttelyn. Junan valokuvaajat, kirjoittajat, video- ja sarjakuvataiteilijat dokumentoivat junan matkaa.

Juna saapuu Kajaanin kautta Ouluun 23. päivänä kesäkuuta. Seuraavana päivänä juna jatkaa matkaa Värtsilän kautta Petroskoihin, jossa juna osallistuu kaupungin 300-vuotisjuhliin 28. ja 29. kesäkuuta.

Kulttuurijunan toimijaosapuolina ovat Oulun lääninhallitus, Oulun läänin taidetoimikunta, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Itä-Suomen lääninhallitus, Pohjois-Karjalan taidetoimikunta, Karjalan kulttuuriministeriö ja Arkangelin aluehallinnon kulttuurikomitea. Kulttuurijunan virallisiksi suojelijoiksi ovat lupautuneet Karjalan presidentti Sergei Katanandov sekä Oulun läänin maaherra Eino Siuruainen.