Etusivu Arkisto Toimitus Haku Tilaus Yhteistyössä Elintilaa!-kirjoituskilpailu In English
 
  Oulu - Oulun esittävä taide

Aikakauslehti
www-artikkelit
Oulu, Oulu

5/01

Tässä numerossa kerrotaan Oulun esittävästä taiteesta. Aihe on niin laaja, että kokonaiskuvan hahmottaminen on vaikeaa. Siksi kysyimme yli sadalta suomalaiselta, minkälainen on Oulun kaupunki-imago, mitä oululaisia esittävän taiteen ilmiöitä tunnetaan, sekä mitkä oululaisen esittävän taiteen ilmiöt ovat valtakunnallisesti merkittäviä, ilmiömäisiä ja täysin ainutlaatuisia.

Kysymykset lähetettiin sähköpostitse eri puolille Suomea osoitekirjaan kertyneisiin tuttuihin ja tuntemattomiin osoitteisiin. Vastaajista useat tuntevat kulttuurielämää. Tutkimus ei anna kattavaa kuvaa, mutta on suuntaa antava. Mitä vastattiin? Merellinen Oulu on hi-tech- vetoinen nopeasti kehittyvä poliittisten kähmintöjen yliopistokaupunki, jossa pelataan jääkiekkoa ja juhlitaan Rotuaarilla. Tehtaat haisevat, lestadiolaiset veisaavat ja nuoret miehet huutavat. Kylymäkin on.

Oulun kaupunginteatteri ja populaari musiikin eri ilmiöitä tunnetaan hyvin. Oulu tiedetään tanssin, musiikkivideoitten, lasten kulttuurin sekä ilmakitaran soiton ja tiernapoikien kaupungiksi. Kulttuurihenkilöitäkin tunnetaan: Madetoja, Koskenniemi, Rintala, Verronen, Skiftesvik, Männikkö, Röyhkä... sellaisia, jotka ovat syntyneet Oulussa, mutta enimmäkseen lähteneet pois. Myös Jumalan teatterin paskanheitto muistetaan.

Oulussa ajatellaan olevan vähän valtakunnallisesti täysin ainutlaatuista kulttuuria. Lähinnä vain Huutajat ja Radiopuhelimet-yhtye. Yhdellekään oululaisen esittävän taiteen laitokselle, yksittäisistä vastauksista huolimatta, eivät vastaajat antaneet valtakunnallisesti merkittävää asemaa. Useimmat toki toteavat, että muun Suomen maakuntalehdissä tai Helsingin Sanomissa ei juurikaan käsitellä oululaista kulttuuria.

Oulun kulttuurin perusrakenteet: orkesteri, taidemuseo, teatteri ja museo luotiin 1960-luvulla yliopiston (-58) perustamisen jälkeen. Elokuvakeskus perustettiin 1973. Oululaisen kulttuurin katu-uskottavuus ? Oulun tanssistudio (JoJo), Lasten ja nuorten teatteripäivät, Kansainvälinen lasten elokuvafestivaalit, Pohjoinen flamenco... ja monet populaarimusiikin ilmiöt ? syntyi 1980-luvulla yhtä aikaa Rotuaarin ja Oulun teknologiakylän kanssa. Vuonna 1992 aloittanut Nuoriso- ja kulttuurikeskus (NUKU) on tarjonnut toimintaedellytykset useimmille edellämainituista sekä valokuva-, harrastajateatteri-, jazz- ja nukketeatteritoiminnalle... kaikkea on mahdotonta kirjata.

Oulu on syntynyt kaupungiksi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Sen kulttuuri on runsasta, monimuotoista, yllättävää, uusiutuvaa. Vaihtoehtoja suistaa mieli ulos keskinkertaisesta mitäänsanomattomuudesta löytyy.

Jussi Vilkuna