Etusivu Arkisto Toimitus Haku Tilaus Yhteistyössä Elintilaa!-kirjoituskilpailu In English
 
  Ville Ranta, Kaltio ja sananvapaus

Kaltion historia
Kaltion päätoimittajat 1945-nyt

 

 


Päätoimittajan kommentti
Muhammed-sarjakuvakohusta

Toisaalla Internetissä:
Ville Ranta: Muhammed, pelko ja sananvapaus >>

Tai jos ylläoleva linkki ei toimi,
myös täällä >>

Sarjakuvataiteilijamme Ville Rannan Muhammed-sarjakuvan verkossa julkaisua seurasi päätoimittaja Jussi Vilkunan erottaminen. Kaltio ry:n hallituksen tekemän eropäätöksen myötä myös sarjakuvataiteilija päätti erota toimituskunnasta, ainakin toistaiseksi.

Kaltion tekoa on edelleen jatkettu. Seuraava numero 2/2006 ilmestynee aikaisin toukokuussa, minkä jälkeen pyrimme pääsemään takaisin normaaliin julkaisuaikatauluun: kolmosnumeroa on kaavailtu julkaistavaksi kesäkuun alkupuolella. Minä toimin väliaikaisena päätoimittajana. Kaltio ry valitsee vuosikokouksessaan 21.4. uuden hallituksen, joka tulee valitsemaan varsinaisen päätoimittajan.

Omalta osaltani voin todeta, etten olisi julkaissut Rannan sarjakuvaa siksi, että siinä esitetään profeetta Muhammed maailmanlaajuisen poliittisen tilanteen ollessa edelleen tulehtunut. Näen eleessä provokatiivisuutta, vaikka ymmärränkin, että sarjakuvataiteilija Rannan tarkoitusperät ovat olleet moninaisemmat - että hän on halunnut ensisijaisesti kritisoida suomalaisia poliitikkoja ja että sarjakuvassa islamin edustaja ja länsimaalainen käyvät dialogia, joka olisi epäilemättä tarpeellista rauhan ja yhteisymmärryksen edistämiseksi.

Ymmärrän sananvapauden puolestapuhujia ja taiteilijanvapautta, ja pidän tärkeänä sitä, että näitä arvoja puolustetaan. Samoin kuin uskonnon, sananvapauden nimissä voidaan kuitenkin turvautua fundamentalismiin, josta en itse pidä ja jota en halua myöskään julkisesti kannattaa.

Koska Kaltio ry:n nykyisen hallituksen kanta on voimakkaasti kyseisen sarjakuvan julkaisemisen vastainen, ei toimitus sen istuessa voi palauttaa sarjakuvaa verkkolehteen. Emme kuitenkaan halua estää keskustelua. Sarjakuvan voi lukea muun muassa Sarjainfo-lehdestä (1/2006) sekä Internetistä mm. täältä >> tai täältä >>

Oulussa 10.4.2006,
Katariina Parhi
Aikakauslehti Kaltion vt. päätoimittaja

PS. Kaltion toimituksen näkemys on, että Ville Ranta ei ole rasisti.