Etusivu Arkisto Toimitus Haku Tilaus Yhteistyössä Elintilaa!-kirjoituskilpailu In English
 
  Valmennuspäiväkirja 5

Aikakauslehti
www-artikkelit

Valmennuspäiväkirja, viides luku

Paavo:

Neljännen valmennusviikon elämä toimituksessa on kireää. Lehti pitää saada taittovalmiiksi. Päätoimittajan kulkiessa asioillaan soittelen toimituskunnan kokeneemmille jäsenille, kyselen, onko tämä aina yhtä jännittynyt tässä vaiheessa. Sanovat, että on. Varsinkin jokaisen kolmosnumeron aikaan.

Edellisenä perjantaina Päätoimittaja näytti kirjoittamansa pääkirjoituksen muutaman vuoden vanhasta kolmosnumerosta. Olimme keskustelleet jälleen teologiasta, Paavalin vaikutuksesta Jeesuksen opetuksiin – Raamattu on muodostunut Kaltion toimituksen luetuimmaksi teokseksi – ja Päätoimittaja muisti kerran lainanneensa nelossivulla Suvivirttä. Teksti oli ahdistava, vaikka Jussi selittikin, kuinka kirjoituksen lopussa virren sanat symboloivat armoa ja uutta alkua. Itse koin laupeudesta kiittämisen ja kuoroon liittymisen pikemminkin ihmisen elämää rajoittavana ja kahlitsevana kuvana.

Vanhempani erosivat kirkosta, kun olin nuori, ja kävin uskontotunneilla vain peruskoulun kaksi ensimmäistä luokkaa.

Kaiken jännittelyn ja kireyden keskellä Päätoimittaja keskeyttää kahvinkeittopuuhani. Onko opettanut Klassista Kritiikin Kaavaa? Tai tiedänkö muuten? Siteeraan vastaukseksi Jouni Kestiä: mää karsastan kaikkea sanotaanko vaikka klassista. Hörähtävät, Jussi opettaa kuitenkin. Esittely, arvottaminen, tulkinta. Selittää myös, mitä nämä tarkoittavat, mutta aivoni eivät tallenna enempää.

Myöhemmin Jussi toteaa, että valmentautujan kirjoittama Finckelman-kritiikkihän on kaavan mukaan kirjoitettu. Totean asian silkaksi vahingoksi.

Neljän viikon aikana sain siis kaksi Virallista Oppituntia. Ensimmäinen oli uutisen kirjoittaminen. Päätoimittaja piirsi paperille kolmion, jota kutsui pyramidiksi, ja jakoi sen vaakasuorilla viivoilla osiin. Kirjoitti viereen sanat Mitä, Kuka, Missä, Milloin, ja pienemmällä Miksi. Sanat ovat kärki, tämän pyramidin huippu, ja kaiken muun voi poistaa, jos ei mahdu. Ja tuo Miksi on pienemmällä ja vähän erillään, kun senkin voi jättää pois. Siinä se sitten on. Uutinen.

Neljäs valmennusviikko päättyy vappuaattoon.
                                                                                                        Seuraava jakso >

                                                                                                       sisällysluettelo >>