Etusivu Arkisto Toimitus Haku Tilaus Yhteistyössä Elintilaa!-kirjoituskilpailu In English
 
  Etusivu

Kaltion irtonumeromyyntipisteet


KALTIO 6/2009
Sisällysluettelo >>

 

Jaako Länkelä (vas.), Isa Asp ja nuori Kaarlo Kramsu.
Piirros Henna Raitala


Anni Rapinoja: 'Metsän syli'. Kuva Matti Räntilä

Pääkirjoitus: Pienten tähden

Sanna Karkulehto ja Johanna Ylipulli

Kaltion vuoden 2009 viimeisen numeron teema on tähti.

"Tähteys, sekä todellinen säteily että halpa markkinakiilto, ovat pohdinnan kohteina lehden teksteissä. Tilansa saavat myös pohjoisen kulttuurin tähdet..."

Lue lisää >>

 

Sisäavaruuden yksinäinen tähti

70-luvun alku oli ankeaa aikaa Suomessa. Tähti sentään pilkahteli pimeässä.

Jorma Elovaaran, 63, ja hänen Tähti-lehtensä (1971–77, 1983) legendaarisuus on ollut jo kauan tiedossa. Kaltion Rovaniemen kirjeenvaihtaja Pasi Pikkupeura, itse "varhaisteininä jonkin sortin hippie", tutustui lehteen vuonna 1973. Pikkupeura kaivoi vanhat Tähdet kaapista ja katsoi, miltä ne näyttävät kolmannesvuosisadan jälkeen.


 

Pohjoinen – suurtekojen kasvualusta

"Miksi monet kansallisesti tärkeät merkkihenkilöt tavalla tai toisella kytkeytyvät pohjoiseen ja Oulun lääniin? Mikä saa ihmisen innostumaan tieteestä ja taiteesta niin, että koko kansakunta saa nauttia teoista?" Kaltio paneutuu pohjoisesta pois olleisiin maan merkkimiehiin. 

Teksti: Markku Varis 

Monien tarinoiden Varjakka

"Oulusta parikymmentä kilometriä, Hailuodontieltä Varjakan kartanon suuntaan ajaessa vilahtelee maisemassa vanhojen talojen sammaloituneita kivijalkoja pitkissä riveissä. 1900-luvun alussa kukoistaneen sahakaupungin jäänteet johdattavat Varjakan saareen. Saaren suuret paritalot ovat ränsistyneet vuosien kuluessa, vaikka merkkejä sahan jälkeisestä elämästä on nähtävissä siellä täällä. Ja mikä on tuo pyöreä portti, josta kulkemalla päätyy veistosmetsään ja vanhalle paloasemalle? Keitä ovat ne ihmiset, joiden tarinoita tyhjentynyt saari kuiskailee?"

Teksti: Marjo Stenius
Kuvat: Matti Räntilä

www-artikkelit


 


Artikkelisarjan aiheena voi olla vaikka ilmansuunta.
'Minun Pohjoiseni' -sarjassa pohjoisen ja etelän väliä kulkeneet ja kulkevat pohtivat omaa suhdettaan pohjoiseen.

Luo oma pohjoisesi!
Julkaisemme verkossa myös tilaamatta lähetettyjä tekstejä Minun Pohjoiseni -yleisökirjoitussarjassa.

Siirry sisällysluetteloon >>  

 

PASI PIKKUPEURAN ROVANIEMI-BLOG

Kaltion pitkäaikainen avustaja Pasi Pikkupeura toimi vuonna 2006 lehden palkattuna Rovaniemen-toimittajaksi. Artikkelien lisäksi Pikkupeura päivitti ajoittain ainoastaan Kaltion verkkolehdessä ilmestyvää Rovaniemi-blogia.
   Viimeiset lisäykset 16.12.2006'Pahojen Brihojen paluu' ja 'Fenix-linnun kananlento?'

Siirry Rovaniemi-blogin etusivulle >>

 

Oulu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2011!

Ei tällä kertaa tärpänny, Turku pärjäsi.
Mutta vieraile silti OULU11-hankkeen sivuilla >>

Turku 2011 -sivusto täällä >>

 

MENNEISYYS PALAA

Kaltion sivuilla on 60 vuoden aikana ehditty julkaista paljon kirjoituksia, jotka valottavat tämän päivän ajankohtaisia aiheita avaamalla ilmiöiden historiaa. Vanhat asiat tuppaavat kuitenkin liian helposti unohtumaan. Toimitus pyrkii nostamaan arkistoistaan esille tällaisia tekstejä ja tarjoamaan näin lukijoilleen mahdollisuuden näkökulmien laajennukseen.

Onko Oulu kulttuurikaupunki? Näin absurdi kysymys esitettiin kuluneen vuoden aikana turhautumiseen saakka, kuten Paavo J. Heinonen kirjoittaa laajassa Oulun kulttuuripääkaupunkihakemusta ja kulttuuripolitiikkaa käsittelevässä artikkelissaan Kaltiossa 4/2006. Saman kysymyksen absurdiudesta kirjoitti kuitenkin jo Kaltiossa 4/2000 Heikki Kortti.  

Menneisyys palaa -sisällysluetteloon >>

 


Kaltion kirjailijakierros


Aikakauslehdistössä kirjailijoita haastattelevat yleensä kirjallisuutta enemmän tai vähemmän tuntevat toimittajat. Mitä tapahtuu, kun kirjailijat päästetään haastattelemaan toisiaan? Katso Kaltiosta.
Siirry sisällysluetteloon >>


Monta kertaa kaupunkiin –multimediaesitys Oulun taidemuseon sivuilla
 
Esityksen onnistuneinta antia ovat tunnereitistön pysäkit, joilla voi hetkeksi hengähtää pohtimaan sitä, minkälaisille arvoille, erotuksille ja illuusioille kaupunkikulttuuri perustuu. Minkälainen mentaalinen kartta kaavoittaa kaupunkilaisen elintilaa?
Lue lisää >> 

 

Piipahdus periferiassa

Kaupungissa maisema on ihmisen tekemä: rakennukset, puistot, kadut ja veistokset ovat merkkejä henkisestä ja fyysisestä ponnistelusta, uhmasta omaa katoavaisuutta kohtaan. Sen sijaan erämaassa ihminen pyrkii peittämään jälkensä. Leiri- ja pysähdyspaikkojen inhimillisestä elämästä kielivät vain nuotion ympärille kasatut kivet ja poltetut puut.
Lue lisää >>  


Rovaniemi Rock 2006

Euroopan kulttuuripääkaupungiksi Rovaniemestä ei ollut, mutta miten on rockin laita? Voisiko Rovaniemestä tulla rockin pääkaupunki?
Lue lisää >>


Kulttuuri kaivettuna mullan alle

Sodankylässä, kesäkuussa 2004, Kaltio tapasi myös elokuvaohjaaja Jörn Donnerin. Kävi ilmi, että koko maan asutettuna pitämiseen pyrkivä aluepolitiikka vie elintärkeitä resursseja myös luovalta kulttuurityöltä.
Lue haastattelu >


Qstock 2005

Kokemuksia vuoden 2005 Qstockista
Lue lisää >>
Qstock 2004 >>


Virtuaalinen matka Euroopassa

OAMK:n viestinnän opiskelijat ovat tehneet
vaihto-opiskelussaan keväällä 2004
virtuaalisen rautatieaseman, joka
esittelee eurooppalaisia ihmisiä ja ilmiöitä.
Lue lisää >>


Oululaista capoeiraa – mitä se on?

Capoeira-seura Oulu Sem Mäo pohtii tarjousta liittyä osaksi helsinkiläistä Capoeira Forca Natural –koulua, joka itse asiassa on monessa kaupungissa toimiva alan verkosto. Akatemiaa vetää Siri de Mangue, joka pohjolan perukoille muutettuaan teki Suomesta aktiivisen capoeira-maan. Miten tähän on tultu, mistä kaikki lähti?
Lue artikkeli >>
Capoeira-aiheinen multimediatyö >>


Valmennuspäiväkirja, Kaltion toimituksessa

huhti-lokakuu 2004

Lehdistöä riistetään ilmakitaran MM-kisoissa.
Kättä katsellut Toimittaja suivaantuu.
Itsekritiikin lopullinen kuolema.

Paavo J. Heinonen on vastuksien (kirjallisuustieteen opinnot Englannissa, talvinen työttömyys, yllättävät ruumiilliset vammat...) jälkeen aloittanut työelämään valmentautumisensa aikakauslehti Kaltiossa.

Heinonen kohtaa Tosielämän ankarat realiteetit! Hänen etenemistään voi seurata Kaltion verkkolehdessä. 
lue lisää >


Potestad


Lasten kidnappaamista käsittelevän Potestad-elokuvan ohjannut argentiinalainen César D'Angiolillo Tromssan elokuvafestivaaleilla tammikuussa 2004
Lue artikkeli >>


The Snow Show

Arkkitehtejä ja taiteilijoita kokoontui helmikuussa Rovaniemelle ja Kemiin luomaan lumesta ja jäästä teoksia The Snow Show -taidetapahtumaan. Kolmen miljoonan euron projektia johti newyorkilainen kuraattori Lance Fung.
Lue lisää >>


Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä

Mitä kirjailija Mikael Niemi mietti ennen Populaarimusiikkia Vittulanjänkältä -näytelmän maailman ensi-iltaa Oulun kaupunginteatterissa? Oheisella videolla Niemi Oulun torilla 21.2.2003. Video toimii Real One playerilla. Suosittelemme sen katsomista laajakaistayhteydellä.
Katso video >>
Lue Mikael Niemen haastattelu >>


Suomalaisten
juuret

Professori Kyösti Julku aloitti keskustelun suomalaisten juurista Suomalaisten kaukaiset juuret -artikkelillaan keväällä 2002. Kaltion verkkolehdessä käytiin aiheesta laaja ja kiivas väittely.
Lue lisää >>

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oulu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2011!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

 

 

 
 

 

VUODEN LAATULEHTI 2008 -PALKINTO KALTIOLLE

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry myönsi kolmannen vuosittaisen laatulehti -palkinnon pirteänä ja innovatiivisena kilpailussa erottuneelle Kaltiolle.
Lue lisää >>

 

 

 


www.kaltio.fi - tekninen toteutus:
Verkkoasema Oy