Etusivu Arkisto Toimitus Haku Tilaus Yhteistyössä Elintilaa!-kirjoituskilpailu In English
 
  Kulttuurijuna lähtee Suomea kohti

Aikakauslehti
www-artikkelit

Belomorskissa kulttuurijunan vieressä Ulla Kuukasjärvi ja Tuure Holopainen takanaan Sakari Kukko ja Laura Pylkkänen

MYÖHÄSTYMME

Kulttuurijuna lähtee kohti Suomea

Teksti ja kuva Jussi Vilkuna, lauantai 21.6.2003

On lauantai ja juhannuspäivä. Ulkona ja hotellissa on kylmä ja vesi on poikki koko Belomorskissa. Peseydyin viimeksi perjantaiaamuna. Illalla nousemme kulttuurijunaan ja suihkuun pääsee vasta maanantai-iltana Oulussa.

Pääsihteeri Ulla Kuukasjärven tukka on lommolla, hänet herätettiin viisi minuuttia sitten. On nukkunut koko yön toisella kyljellään. Istumme bussissa ja kiirehdimme asemalle ottamaan Petroskoista tulevaa kulttuurijunaa vastaan.

Näemme kuinka juna kulkee ohi. Istumme tasoristeyksessä punaisten valojen vilkkuessa. Hyppäämme autosta, voisimmeko juosta asemalle? Istumme takaisin autoon, ei kannata. 15 minuutin odotuksen jälkeen puomi nousee. Ajamme asemarakennuksen eteen ja kävelemme kulttuurijunan luo.

Viralliset puheet alkavat olla jo loppupuolella. Pietari Suuren asuun pukeutunut petroskoilainen journalisti patsastelee ympäriinsä. Tervehdimme junan mukana tulleita joensuulaisia taiteilijoita Tarja Tellaa ja Anneli Kokkoa sekä Petroskoista saapuneita Irina Shumskajaa, Gennadi Isajevskiä, Natalja Rekunovaa, Anita Dunkersia ja Julia Marfitsinaa. Arkangelilaiset taiteilijat saapuvat venäläisellä junalla myöhemmin iltapäivällä.

Suomalaisten taiteilijoiden pääjoukko tulee vasta Vartiuksesta kyytiin. Venäjä poisti kaksoisviisumit huhtikuun alussa. Vuoden viisumin hankkiminen koko taiteilijajoukolle olisi maksanut liikaa, joten suomalaisten lähtö on siirretty Suomen puolelle. Venäjä palautti kaksoisviisumit sittemmin toukokuussa, mikä oli matkan kannalta kuitenkin liian myöhään.

Lähdemme katsomaan kuuluisia Belomorskin kalliopiirroksia, joista vanhimmat ovat 6000 vuoden takaa. Paikallisen museon johtaja tulkitsee piirrosten tarinoita hirven metsästyksestä, kalastuksesta ja varkaan kiinni ottamisesta.

Illansuussa junan taiteilijat pitävät ensimmäisen konsertin Belomorskin kulttuuritalolla. Ohjelmaan ei ole merkitty suomalaisten osuutta. Ulla Kuukasjärvi vaatii, että Sakari Kukon, Esa Ronimuksen ja tanssija Laura Pylkkäsen tulee saada esiintyä.

Mieskvartetti Huonot laulajat Petroskoista tekee loistavia suomalaisen pelimannimusiikin imitaatioita. Arkangelilaisessa Spolokhi-yhtyeessä on hurja balalaikkavirtuoosi Sergei Harlanov. Yhtyeen Andrei Ponomarev tekee riemastuttavan nukketeatteritanssiesityksen. Petroskoilaisessa Music Box -yhtyeessä on maailman nopein bassobalalaikan soittaja Sergei Kudrjashov.
Venäläisten esitykset ovat teknisesti taiturillisia ja esiintyminen on näyttävää. Arkangelilainen Ljudmila Lidia laulaa herkästi. Sakari Kukko, Esa Ronimus ja Laura Pylkkänen esittävät improvisaation. Kulttuurijunan yksi anti on uusien tuttavuuksien ja uusien vaikutteiden saaminen.

Kello 22.00 nostamme matkalaukut kulttuurijunaan. Juna lähtee liikkeelle, Ullaa itkettää. Ajamme ensin Muurmannin rataa etelään Kotskomaan, josta käännymme länteen kohti Lietmajärveä ja Kostamusta kaksi vuotta sitten valmistunutta rataa pitkin. Kulttuurijuna on radan ensimmäinen henkilöjuna.